Програма

 

popup

5. СКОПЈЕ КРЕАТИВА, 09.06.2016-11.06.2016, Плаја Виста – Hub me with creativity

ПРОГРАМА

Вторник, 07.06.2016

12.00 – Прес-конференција (Плаја Виста)

Четврток,  09.06.2016 

20.00-21.00– Отворање на фестивалот Скопје креатива 2016

Изложби и презентации:

  • Изложба/презентации на проект дизајни Hub me with creativity
  • Изложба “agro.design / planting ideas” workshop, Универзитет Аристотел – Факултет за применети и визуелни уметности, Солун, Грција .
  • Студентска изложба, факултет за архитектура и урбано планирање, УБТ, Приштина, Косово
  • Изложба на Гезим+Арбер Архитекти, Швајцарија/Косово
  • Изложба на селекторката Елиза Хоџа (архитект, професор), Приштина, Косово
  • Изложба на Факултет за арт и дизајн/ЕУРМ, Скопје
  • Изложба на Факултет за архитектура и дизајн/Американ колеџ, Скопје
  • Изложба на Архитектонски факултет / УКИМ, Скопје
  • Претставување на проектот Инфо млади@креативни (Работилници за:мода/костим, ментор: Наташа Андонова – Кочо Рацин;

кратки сценарија/филм, ментор: Небојша Јовановиќ – Орце Николов;

макети, ментор:Мартин Гулески – Здравко Цветковски;

ИТ апликации, ментори од ФИНКИ – Раде Јовчевски Корчагин;

кулинарика, ментор: Марк де Јонг –Лазар Танев.

  • Попап продавници со 33 учесници (дизајнери, уметници, инвентори)

20.30-20.40 Филмска проекција: Недела – Инфо млади@креативни/Работилница за развој на кратки сценарија и снимање краток филм. Ментор: Небојша Јовановиќ – ученици од средното училиште Орце Николов

21.00-22.00 Концерт,ТИ (Србија)

22.00 – 22.30 Филмска проекција (ФДУ): Мизар: Ѕвезда на надежта, Режија, сценарио и монтажа: Марко Џамбазоски (17:15)

22.30-23.30 Концерт, Foolish Green (Македонија)

 

Петок, 10.06.2016

Презентации:

10.00-10.30 Ренета Георгиева (Пловдив, Бугарија), Kapana Creative District, Project: Plovdiv 2019

10.35-11.05 Кристијан Бенич (Риека, Хрватска): Reinventing of public libraries with 3D printing and online publishing: How can libraries help development of creative industries

11.10-11.20 Слободан Живковски, Изложба на дизајн концепти на столчиња

Мастер клас (предавање):

11.30 -12.30 Карл Малмвал (Стокхолм, Шведска):From raw material to recycling and from IKEA to small space solutions

Презентации:

13.00-13.45 Универзитет Аристотел – Факултет за применети и визуелни уметности, (Солун, Грција) / Георге Лијамадис: Synergy of STEM and the Arts as a precondition of creativity and innovation: key projects of the AUTH Industrial Design Lab

13.55-14.25 Универзитет Аристотел- Факултет за применети и визуелни уметности, (Солун, Грција) / Пенелопе Пападимитраки, Ана Боуту: agro.design / planting ideas

14.35 – 15.05 Игор Трупина /Полигон Словенија: How coworking & maker spaces breed creativity

Работилници:

10.00 – 12.00 Работилница за деца Спирит.Мк: Картон град (1 дел)

16.00 -17.00 Култ Транзен, Работилница за младинци: Илуминации и нивната примена во издаваштвото (Струмица)

17.00 -18.00 Ивица Стоимановски /Работилница: 3Д анимација за реконструкција на културно-историски споменици (археолошки локалитети) во служба на туристичко-едукативна промоција (Скопје)

Вечерна програма:

20.00 – 21.00 Видео и мултимедијално претставување на Архитектонскиот факултет

21.00 – 24.00 Диџеј Шурбе

 

Сабота, 11.06.2016

Презентации:

10.00-10.15 Стрип центар на Македонија, Велес / Томе Трајков: Скопје стрипува

10.20-10.30 Вера Христовска: Македонски орнаменти (боенка)

10.35 -11.05 Ана Лишч (Полска): Проект:Tapio, Проект: M.A.M Airbag

11.10 -11.20 Надица Кипровска и Орхидеја Огњановска: Урбанолд

Перформанс-презентација:

11.30 -12.30 Хајдулф Гернгрос (Виена, Австрија): The Art of Materialization

Презентации:

16.00 – 16.45 Неотел: НeoTV – Од идеа до реализација

17.00-18.00 Модулар арт дизајн / Нина Нинеска: Претвори ја својата креативност во стварност

Работилници:

10.00 – 12.00 Работилница за деца и младинци Спирит.Мк: Картон град (2 дел – преработка на картонски отпад и изложување)

13.15 – 14.15 Работилница со Лука Пискорич / Полигон Словенија: Crowdfunding – what it takes to make a successful crowdfunding campaign

14.30 -15.30 Работилница со Викторија Новак (Полска): Textile thinking

16.00 -17.00 Работилница со NewMan’s Business Accelerator

17.00 -18.00 Креативна работилница за брендирање, Меккен Скопје

 

Вечерна програма:

20.00 – 21.00 Видео и мултимедијално претставување на Архитектонскиот факултет

21.00 – 24.00 Диџеј Адо