Симболично поврзување

1 3 4 2

Симболично поврзување (2 скулптури во комбинирана техника – хартија, пилевина, платно од јута, челична мрежа, дрвена конструкција, семки од праска и кајсија). Весна Петрушевска (автор/вајар); Центар за креативен меѓународен дијалог – Скопје. Жената преку визуелното уметничко претставување е израз на мајката природа, таа е симбол на создавањето, состојба на сепостоење. Црпејќи инспирација преку историјата на уметноста каде што се застапени  историски композиции, портрети и сцени од секојдневниот живот, интуитивно добив своевид­на креативна визија. Изложените дела претставуваат сложена симбиоза и многувидни компоненти од традицијата и современотоликовно размислување.