Геерт Де Таеје

Геерт Де Таеје

Геерт Де Таеје (фотограф). Геерт де Таеје е креативен и повеќестран фотограф кој живее и работи во Брисел, фотографира  маркетинг кампањи, портрети, пејзажи, уметнички слики и слики инспирирани од филм. Ваквата разноликост во работата на овој млад фотограф е карактеристична…

Иван Бркљач

Иван Бркљач

Иван Бркљач, креативен менаџер и основач на Мокринска Куќа, Мокрин, Србија; менаџер е на програмата поддржана од Традуки, Германија, Писатели во резиденција,  Мокрин; поседува лиценца за TED`x Мокрин… и е една харизматична и талентирана личност која промовира, спојува и креира.…

ПРОЦЕС (Биљана и Братислав Бранковиќ – архитекти). ПРОЦЕС/Биографија

ПРОЦЕС (Биљана и Братислав Бранковиќ – архитекти). ПРОЦЕС/Биографија

ПРОЦЕС (Биљана и Братислав Бранковиќ – архитекти). ПРОЦЕС/Биографија – Нов, смел бренд на дизајнерски играчки и разиграни едукативни алатки, со архитектонски „твист“. Дизајнирани од архитекти за мали и големи деца. Предавање: АрхиПЛЕЈ Патување – од алатки во работилница до дизајнерски…

Ралф Ѓони

Ралф Ѓони

Ралф Ѓони, Извршен директор на ФУТУР Паблик Аферс. Ралф Ѓони е човек кој има обемно меѓународно искуство, работејќи во областа на ПР и јавните дејности од 2000 година, во држави како Обединетото Кралство, САД и Балканот, а може да се…

Тамара Николич Џерич

Тамара Николич Џерич

Тамара Николич Џерич, куратор-културен антрополог, основач на КОВОРКИНГ РОВИЊ, ФАРО11 Креативни индустрии, професионален соработник. Тамара Николич Џерич (1983) поседува дипломи од областа на етнологијата/културна антропологија и индологија/ориентални студии. Од 2008 година, таа работи како куратор во Етнолошкиот Музеј во Истра.…

#МАкедонскаМушичКА–МАМКА

#МАкедонскаМушичКА–МАМКА

#МАкедонскаМушичКА–МАМКА (проект-дизајн). Автор: Марија Милошевска (етнолог и дизајнер), ДОМИНИУМ КУЛТУРНО ЈАДРО. Соработници: Катерина Ѓероска (технолог/инженер/професор), Емилија Лазаревска (графичар/виш конзерватор на икони).  #МАкедонскаМушичКА –МАМКА е серија на  дизајнирани производи  кои се фокусираат на историското и културното богатство на Република Македонија и…

Бирократски лавиринти(_ cracy)

Бирократски лавиринти(_ cracy)

Бирократски лавиринти(_ cracy). Автор: Иван Ивановски, уметник/аниматор, соработник: Билјана Димитрова, работилница за сито печат – Партизанска штампа. Рачно направена книга со визуелен наратив, изработена на сито печат во 20 примероци, во која се претставени македонските бирократски мистерии.

ЕКО-КНИГА. ВИЗАРТ

ЕКО-КНИГА. ВИЗАРТ

ЕКО-КНИГА. ВИЗАРТ.  Jасмина Главинче (авторка, дизајнер и илустратор). Соработници: Филип Димкоски (поет), Ненад Ѓорѓиевски Тонкин (ликовен уметник), Магдалена Филипова (дизајнер на накит). Илустрирана книга за деца. Во себе содржи хартиени форми со семиња кои децата треба да ги засадат. Книгата…

ЛЕА СМЕА

ЛЕА СМЕА

ЛЕА СМЕА  (тактилна сликовница). Европски универзитет-Скопје, Фaкултет за арт и дизајн, автори: доц. м-р Маја Ѓуреска и проф. д-р Јана Манева –Чупоска; соработници/студенти од Катедрата за моден и графички дизајн: Марија Настеска, Снежана Давиткова и Ана Петрова. ЛЕА СМЕА претставува…

Македонскиот стрип во изданијата на новосадски „Дневник“

Македонскиот стрип во изданијата на новосадски „Дневник“

Македонскиот стрип во изданијата на новосадски „Дневник“. Автор:  Александар Стеванов, публицист и графички дизајнер (Стрип-центар на Македонија – Велес, Комик бру, Афинити прес, Тексас џулери…). Коавтори на делото: Дарко Богданов (ликовен уметник и стрип-автор), Сашо Гачев (графички дизајнер и драматург)…

ДЕВЕТКА

ДЕВЕТКА

ДЕВЕТКА, стрип-магазин. Стрип-квадрат, Скопје (стрип-автори: Игор Јовчевски, Никола Темков, Смиле Цветановски, Тони Анастасовски, Иванчо Николов и други). Стрип-магазинот е составен од неколкукратки стрипови и текстови кои зборуваат за смислата на стрипот.

Неонски ноќи

Неонски ноќи

Неонски ноќи (пилот-стрип). Автори: Владимир Благојевиќ (писател/цртач) и Ивица Дукоски (писател/цртач). Неонски ноќи е пилот-стриповско издание со избор на  антологиски серијал на „мега-радиоактивни“ СФ стрипови.

НОВ ДИЗАЈН НА ТЕРМО БЛОК ЗА ЕНЕРГЕТСКА ГРАДБА, ВЕДРАЛИТ ЕКО ДОМ

НОВ  ДИЗАЈН  НА ТЕРМО БЛОК  ЗА ЕНЕРГЕТСКА  ГРАДБА,  ВЕДРАЛИТ  ЕКО ДОМ

НОВ  ДИЗАЈН  НА ТЕРМО БЛОК  ЗА ЕНЕРГЕТСКА  ГРАДБА,  ВЕДРАЛИТ  ЕКО ДОМ (прототип). Автор: Веле Нелковски  (иноватор). Соработници: Ѓурѓица Нелковска (инженер-архитект), Бранкица  Нелковска (економист). Проект-прототипот на ВЕДРАЛИТ  ЕКО ДОМ, подразбира    сопствена,  нова, оригинална патентабилна технологија за производство на фабрикувани елементи од…

Медалхо-ПРОПИМЕД, проект дизајн на керамичка амбалажа

Медалхо-ПРОПИМЕД, проект дизајн на керамичка амбалажа

Медалхо-ПРОПИМЕД, проект дизајн на керамичка амбалажа. Автори: Марија Стајиќ, Катерина Р. Ивановска и Љубомир Ракиџиев (фамилијарен бизнис).  Изработка на брендирана картонска амбалажа за пакување на дизајнирани керамички предмети во кои се полни мед и прополка  (грне, потиње, шишенца, лажички, чашки).…

Мебел од отпадно железо

Мебел од отпадно железо

Мебел од отпадно железо (мебел дизајн). Андреј Миневски (автор, вајар), соработник: Исмет Рамиќевиќ (професор, вајар). Станува збор за три елементи – клупа од железо, маса и ламба. Целта е со уникатните, стилизирани предмети од отпадно железо, да се долови атмосфера…

Светлосна врска

Светлосна врска

Светлосна врска (ламби  – индустриски дизајн; фурниран медијапан во комбинација со дрво, метал и бетон). Автор: Елена Диновска Зарапчиев, графички дизајнер, Априори Комуникации. Светлосна врска претставува проект кој има задача да му овозможи на авторот да направи еден мост помеѓу…

Simple Lines/Симпл Лајнс

Simple Lines/Симпл Лајнс

(мебел дизајн-горна плоча медијапан, ногарки од челик). Автори: Марија Рафаиловска (шумарски инженер) и Бојан Рафаиловски (архитект). Симпл Лајнс  се уникатни дизајнирани парчиња мебел кои ќе имаат секојдневна функција. Прототипот со кој се учествува на овој проект е парче мебел составено…

GAME BOARD ON

GAME BOARD ON

BOАRD GAME ON! (Мултимедијален проект – изложба на Archona Games, Final Frontier Games и Lynx Animation Studios; проекција, предавање и простор за играње на друштвени игри). Автор: Катарина Блажевска Угарковиќ (продуцент), соработници: Марко Угарковиќ (продуцент), Марио Савовски (дизајнер на игри),…

МемоАрх

МемоАрх

МемоАрх. Автор: м-р Екатерина Намичева, архитект, соработник: проф. д-р Петар Намичев, универзитетски професор. Преку експериментална интерактивна поставка на илустрации од фасадните решенија на палатите и нивна графичка обработка, би се раширила меморијата за палатите и заинтересираноста за нив меѓу младите.…