Фотокопирница на љубовта

Фотокопирница на љубовта

Фотокопирница на љубовта (групна изложба). Арт Еквилибриум, Гевгелија,  уметници: Владимир Лукаш, Елизабета Линднер,  Јана Јакимовска, Бернхарда Хсилко, Тома Димовски, Кристијан Крстевски. Групна изложба на шест  уметници кои творат по инспирација на песната „Фотокопирница на љубовта“ на Бошко Бозаџиевски.  Изложбата се…

Тркалезни форми

Тркалезни форми

Тркалезни форми (дигитални фотографии). Автор: Дејан Џолев, филмски режисер и визуелен уметник. Соработник:Крсто Златков, маркетинг специјалист и филмски продуцент. Тркалезни форми претставува експериментален проект (во постојан процес) кој се стреми кон редефинирање на портретните принципи и анатомија.

Интервенции во форма и боја

Интервенции во форма и боја

Интервенции во форма и боја (ликовна инсталација од вертикални, обоени рибарски конци). Автор: Јулија Манојлоска  (сликарка), соработник: Андреј Миневски (уметник). Делото претставува визуелна ликовна сензација. Целта на инсталацијата е да се предизвика размислување и доживување на просторната уметност од еден…

Симболично поврзување

Симболично поврзување

Симболично поврзување (2 скулптури во комбинирана техника – хартија, пилевина, платно од јута, челична мрежа, дрвена конструкција, семки од праска и кајсија). Весна Петрушевска (автор/вајар); Центар за креативен меѓународен дијалог – Скопје. Жената преку визуелното уметничко претставување е израз на…

Мондријан од наше маало

Мондријан од наше маало

Мондријан од наше маало (мебел дизајн). Автор: Крсте Гаков, дизајнер на облека и столар. Добитник на многу награди од областа на дизајнот и иновативноста. Проектот „Мондријан од наше маало‘‘одразува  инспирација од опусот на Мондријан преку создавање  на мебел дизајн (маси…

НОВА

НОВА

НОВА – Меѓународно училиште, Скопје. Ликовна презентација на ученички дела–Создавај старо во ново (2 дел) / Бојата како ликовен израз. Рециклирање и декорирање на стари дрвени  столици.  Ментор: д-р Марјана Костојчиноска Узунчева и учениците од НОВА како автори и изведувачи.

СОС Брутализам

СОС Брутализам

СОС Брутализам (накит од сребро и бетон). Vienoology, Весна Кондева  (архитект ), Адела Келеција  (балетски играч), Јосип Мирдита (занаетчија). Во чекор со светскиот тренд, македонските архитекти во 60-тите и 70-тите ги создаваат, можеби, најквалитетните  архитектонски дела кои влегуваат во светската…

BIZARRE

BIZARRE

BIZARRE (накит – обетки, брошеви, прстени, синџирчиња од полимерна глина и епоксидна смола). Авторки: Емилија Миткоска (инженер по дрвна индустрија), Ивана Секулоска (студент на Факултетот за ликовни уметности/УКИМ). Колаборативна изработка на современ накит, интерпретација на гротескни и атипични графики и…

Ф

Ф

Ф – безродова модна колекција. Драган Христов – Лудус. Истражување на етаблираните принципи на дизајн. Потрага по неостварливата рудиментирана убавина. Прототипи од колекцијата „Ф“ – безродова колекција,100% природни материјали.

ФЕИТ

ФЕИТ

ФЕИТ, модна колекција. Автор: Мелани Димитровска  (Мелани Дигит), моден дизајнер. Колекцијата е инспирирана од Балканот, од сите негови контрасти. Во моделите е присутен  контраст од материјали и симболи, контраст на традиционални техники и модерни дигитални техники. Колекцијата е составена од…

Магија на тебе

Магија на тебе

Магија на тебе (модна ревија). МАТРА, Маре Трајковска Стефаноска – моден дизајнер. „Магија на тебе“ е колекција на висока мода за сезоната пролет-лето 2019, со основна инспирација од неокласицизмот и од револуционерката Тереза Талиен и нејзиното влијание. Колекцијата е еротска…

Назад во галаксијата

Назад во галаксијата

Назад во галаксијата (модна колекција). Автор: Невенка Тодоровска-Маригуча, моден креатор; соработник: Неда Дамчевска (архитект, сценограф). Назад во галаксијата е модна колекција која на холистичко-галаксички начин е меѓусебно поврзана со сите аутфити. Во везот се  користат апликации со нацрт на галаксии…

Во името на фалусот и срцето

Во името на фалусот и срцето

    Во името на фалусот и срцето, јас сум човек (инсталациска поставка од модна колекција /машки и женски модни изгледи). Авторки: Александра Јовановска (моден дизајнер) и Екатерина Намичева (архитект). Инсталациската поставка на модна колекција презентирана на дизајнерски постаменти е…

Кети Талевска

Кети Талевска

Кети Талевска, фотограф и видео-монтажер. Работилница за видео-монтажа, претставување на основните алатки за видео-монтажа. Создавање на конечен видео-запис од веќе снимени материјали. Компјутерска изработка на видео во програмата AdobePremiere.

IT Лабс

IT Лабс

IT Лабс. Ненад Здравковски е front-end програмер и дизајнер на корисничко искуство. Со повеќе од 8-годишно искуство, работејќи на корисно онлајн искуство, тој има развиено вештини кои се особено важни во стратегијата на креирање на содржини, информатичка архитектура, дизајн на…

EnterpriseEuropeNetwork во Македонија

EnterpriseEuropeNetwork во Македонија

  EnterpriseEuropeNetwork во Македонија – Мрежа на бизнис можности. Фондација за менаџмент и индустриско истражување, Стопанска комора на Македонија, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“. Презентација/Презентер: Емилија Митевска.

AUTOMATA

AUTOMATA

AUTOMATA (работилница и изложба на механички движечки играчки). Автори:  Елена Трајкоска Бојаџиска (биотехнолог/автор на делата/играчките), ДОМИНИУМ КУЛТУРНО ЈАДРО. Соработници: Ана Атанасовска (компјутерско системско инженерство, автоматика и роботика), Ана Попризова (психолог). AUTOMATA е работилница и изложба на механички движечки играчки кои…

Теа Беговска

Теа Беговска

Теа Беговска, режисер, ДЕТСКО-МЛАДИНСКО ДРАМСКО СТУДИО СЦЕНА, Миа Кантарџиева, актер, ДЕТСКО МЛАДИНСКО ДРАМСКО СТУДИО СЦЕНА. Најважната и најискрената публика во театар се децата. Тие се првата публика која подоцна прераснува во професионален гледач со изграден став за театарот. Театарскиот јазик…

ЏИНОВСКА СЛИКОВНИЦА ЗА СКОПЈЕ

ЏИНОВСКА СЛИКОВНИЦА ЗА СКОПЈЕ

ЏИНОВСКА СЛИКОВНИЦА ЗА СКОПЈЕ (работилница за деца). Автори/ментори: Соња Чаловска (педагог/директор), Цена Плавевска (педагог/воспитувач). Соработници: Ива Јанеку (воспитувач), Софка Петроска (асистент). Делото е изработка на џиновска сликовница за Скопје, изработена од дечињата во градинката, односно дел од сликовницата е изработен…

КУКЛИ И ПРИКАЗНИ

КУКЛИ И ПРИКАЗНИ

КУКЛИ И ПРИКАЗНИ (креативна работилница), Колектив Ветерница. Екипа:Билјана Димитрова (културен работник), Ивана Нелковска (драматург), Марија Бејкова (актер),  Билјана Митева (социјален работник), Милош Стојановиќ (логистика).Кукли и приказни е работилница наменета за деца од 6 до 12 години на која заеднички се…