Од традиција и фолклор до креативност и мултикултурализам

Од традиција и фолклор до креативност и мултикултурализам

Од традиција и фолклор до креативност и мултикултурализам (работилница и изложба за деца).  Автори: Розита Закева (професор по македонски јазик и литература), соработници: Теута Хисени (професор по албански јазик), Аниса Трпчевска (професор по македонски јазик). Изработка на кукли во народни…

Читаме во природа! Читаме низ игра!

Читаме во природа! Читаме низ игра!

Читаме во природа! Читаме низ игра! (креативна работилница за деца од претшколска возраст). Ментор и автор: Искра Димковска (одговорен уредник во Сказнувалка). Соработници: Издавачка куќа Сказнувалка, професор Ирина Талевска, градинка Мис Попинс. На отворено, во шаторче, сите дечиња се поканети на дружење со приказни…

Дете и простор, Европски универзитет, Факултет за арт и дизајн

Дете и простор, Европски универзитет, Факултет за арт и дизајн

Дете и простор, Европски универзитет, Факултет за арт и дизајн, Дизајн на ентериер: доц. м-р Дејан Ивановски, вон. проф. м-р Зоран Ѓурески, асс. м-р Екатерина Намичева. Студент: Памела Мицева/Дизајн на ентериер, студент: Димитар Русомаров. Целта на овој проект е да…

Куќа на желбите

Куќа на желбите

Куќа на желбите (работилница за деца со посебни потреби и изложбен простор). Автори: „АКЦИЈА-РЕАКЦИЈА“ – Скопје во соработка со модератори/архитекти: Оља Стефановска, студент на  Универзитет Американ Колеџ – Скопје, Факултет за архитектура и дизајн и Мелда Јолачан, студент на Универзитет…

Де Стијл: структури во просторот

Де Стијл: структури во просторот

Де Стијл: структури во просторот (студентска изложба – Асамблаж, 12 релјефи, линеарни и колористички интервенции). Екипа: акад.сликар и диа.м-р Наташа Милованчев, редовен професор на Архитектонскиот факултет, УКИМ, ментор,  диа.м-р Дарко Драгановски, соработник-ментор, диа. Марина Убавкова, соработник-ментор. Соработници-студенти: Наташа Темова, Мартина…

Госпоѓиците од Авињон

Госпоѓиците од Авињон

Госпоѓиците од Авињон, 3Д транспозиција на „Госпоѓиците од Авињон“ од Пабло Пикасо, тродимензионален колаж од картони со колористички интервенции. Проф. Елизабета Аврамовска, академски сликар, и Андреј Дојчиновски, демонстратор – апсолвент на Архитектонски факултет. Студенти на прва година на Архитектонскиот факултет…

Реални модели на дизајнирани производи

Реални модели на дизајнирани производи

Реални модели на дизајнирани производи  – групна изложба на дела од студенти на насоката Индустриски дизајн. Производи дизајнирани и изработени од студенти на насоката Индустриски дизајн на Машинскиот факултет во Скопје: светилки, масичка, садови за овошје. За изработката се користени…

Меѓународен балкански универзитет – Скопје, Факултет за уметност и дизајн

Меѓународен балкански универзитет – Скопје, Факултет за уметност и дизајн

  Меѓународен балкански универзитет – Скопје, Факултет за уметност и дизајн. 1. Second signal, 2. East waterfall, 3. Ramet Hotel, студентска вежба, дигитален принт, фотоманипулација, А1 формат.  Автор: Бејтула Идризи, студент. 1. Сина Динамика, 2. Црвена осаменост, студентска вежба, графика,…

Работилница за ,,Развивање на веб–страници и веб-апликации прекуJava Script“

Работилница за ,,Развивање на веб–страници и веб-апликации прекуJava Script“

Работилница за ,,Развивање на веб–страници и веб-апликации прекуJava Script“. Ментор на работилницата: Адмир Хусеини. Соработници: СУГС Гимназија ,,Раде Јовчевски Корчагин“ – Скопје: Јана Мирчева, Тамара Георгијева, Елена Најдова, Ленче Владимирова, Дамјан Георгиевски, Марија Штергииска, Дамјан Ѓорѓиев, Петар Петров, Филип Јованов,…

Работилница за ,,Стоп анимација“

Работилница за ,,Стоп анимација“

Работилница за ,,Стоп анимација“. Ментор: Македонка Тошевски, соработници/ученици: СУГС ,,Јосип Броз Тито“: Стефани Тримчевска, Ивона Симонова, Делфина Саздовска, Виктор Младеновски, Теа Керметчиева, Хела Јовановиќ, Ива Величковска, Марија Јакимовска, Андреа Јовановиќ, Надица Ангеловска. Работилницата е наменета за изработување на стоп анимација…

Работилница ,,Дигитална фотографија“

Работилница ,,Дигитална фотографија“

Работилница ,,Дигитална фотографија“. Ментор: Игор Тодоровски, соработници-ученици: СУГС ,,Никола Карев“: Јован Петкоски, Матеј Јуруков, Љубомир Јовчевски, Емилија Стојаноска, Сара Вукелиќ, Ивана Поповиќ, Давид Стојкоски, Бисера Атанасова, Мартина Каракаковска, Андреа Арсовска, Бојана Пачемска, Искра Матиќ, Софи Јанкоска, Мија Бојковска, Нена Петковска.…

Работилница за креативно драмско пишување

Работилница за креативно драмско пишување

Работилница за креативно драмско пишување. Ментор: Милош Б. Андоновски (педагог, режисер). Соработници /ученици: СУГС „Орце Николов“ Скопје, Јана Петровска, Стефан Домазетовски, Николија Пехчевска, Стефанија Трпеска, Мила Божиновска, Благоја Нацковски, Искра Целаковска, Томи Андреев, Надја Поповска, Јована Чалоска, Калина Петковска, Ева…

КУКАЧОТ

КУКАЧОТ

КУКАЧОТ (работилница и краткометражен игран филм). Автори: Загорка Поп-Антоска Андовска (сценарио/режија/ментор), Владимир Димоски (директор на фотографија/ментор). Сведоци сме дека „булингот“ е честа и многу опасна општествена појава која кај децата предизвикува трауми преку таканаречено врсничко насилство. Работилницата, како и филмскиот…

Ја сакаш ли Македонија/Ти си Македонија

Ја сакаш ли Македонија/Ти си Македонија

Ја сакаш ли Македонија/Ти си Македонија, eдукативно еко-видео за подигање на свеста и креативноста кај луѓето. Автори: Никола Стојковски (наставник по македонски јазик, ООУ„ Страшо Пинџур“ Скопје), Александар Кондиќ (Фотостудио „Тихо“ Скопје), Дарко Мицевски (монтажа), драмска секција –  ученици: Ивона…

МАКОНДИНO

МАКОНДИНO

МАКОНДИНO. Спој на современа технологија и ракотворење. МАКОНДИНО  е креативно производствено друштво, основано во 2015 год., со седиште во Скопје. Изработува декоративни часовници, рамки за слики, магнети, табли, модни додатоци, промотивни производи кои се само дел од палетата производи на…

Two faced

Two faced

Two faced, рачно изработени чанти. Автор: Ангела Доневска (дизајнер). „Two Faced” колекцијата на чанти, е инспирирана од потребата за брза и едноставна стилска трансформација во согласност со динамичниот начин на живеење. Станува збор за уникатни  дизајни со максимизирана функционалност. Чантите…

ИТ Новум

ИТ Новум

ИТ Новум е едукативен настан наменет за млади луѓе кој оваа година ќе се одржува по трет пат. Главна цел е подигање на свеста и развојот на информатичките науки. Целокупниот настан трае од 20 април до 13 мај на кој…

AUX 88

AUX 88

AUX 88 е електрогрупа од Мичиген, САД, a членови на групата се Том Том (Томи Хамилтон) и Кит Такер (DJ K1). Групата за прв пат е основана во 1985 година, под името RX-7, а потоа групата формира уште еден проект…

Ерик Фокс

Ерик Фокс

Ерик Фокс (Кирил Зарлинов), ди-џеј, роден 1971. Тој е музички уредник и водител во Радио Антена 5 од 1994 година. Поранешен член на групата Зијан, и двапати е добитник на Златна Бубамара за најдобра радио емисија. Учесник е на повеќе…

Мирко Попов

Мирко Попов

Мирко Попов (музичар). Тој купува плочи и внимава на музиката уште од ниските одделенија на основно училиште, што логично резултира со првите роденденски ди-џеј сетови во раните 80-ти. Има остварено повеќе улоги во театарски претстави, како и на филм. Има…