СЕАВУС ЕДУКАТИВЕН И РАЗВОЕН ЦЕНТАР

Компанијата Seavus Едукативен и развоен центар веќе некоe време гради своја успешна приказна! Тимот на овој центар ќе не запознае со нивните проекти, едукативни програми од креативните област и можностите за развој на професионален план кои ги нуди оваа значајна…

Отворен повик за работилници – Seavus Едукативен и Развоен Центар

1. Работилница “Е- Приказна наместо 1000 празни зборови”/E-story instead of 1000 empty words”. МЕНТОР: Дејан Стефановски (Seavus Едукативен и Развоен Центар) ДАТУМ НА ОДРЖУВАЊЕ: 17 септември, 2015 ВРЕМЕ: 17:00-18:00ч. МЕСТО НА ОДРЖУВАЊЕ: Плаја Виста – Кеј на Вардар, Центар БРОЈ…

Скопје Креатива 2015 Скопје – мојот град!

Нов креативен бран во градот Фестивал за креативни индустрии – Скопје Креатива 2015 Скопје – мојот град! (Скопје, 15 септември, 2015г.) На денешната прес конференција која се одржа на Плаја Виста беше најавено отворањето на четвртиот Фестивал за креативни индустрии…

Покана за прес конференција

Почитувани, Ве покануваме на прес конференција која ќе се одржи на Плаја Виста (веднаш до лизгалиштето Кале) на 15 септември (вторник) со почеток во 11:00 часот. Повод за оваа прес конференција е 4-то издание на Фестивалот за креативни индустрии –…

финки

За Факултетот Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) е формиран во рамките на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (УКИМ), кој е највисоко рангиран универзитет во Македонија, според 4ICU World University Ranking. Основна цел и дејност на…

Сара Муамед

Sara Filigree – Рачно изработен сребрен накит и декоративни елементи од филигран. Изработката на сребрен накит од филигран е веќе стара традиционална рачна техника во Скопје. За жал, оваа техника е при изумирање. Во комбинација со модерниот стил можеме да…

Нина Смогавац

Рачно изработено, архитектура, Франк Гери, најтешкото и најлесното се неколку зборови со кои може да се опише овој проект. Инспирацијата на авторот за материјалот кој исто така го има создадено, била најлесната архитектура која луѓето и животните ја применуваат –…

Нела Тодоровска

Модна колекција, модни инсталации произлезени од самата колекција, краткометражен моден филм. Име на колекцијата е ‘DiaphanouS 2016’ . Дозволете ми да пуштам светлина низ вашите души… Цели на проектот се развивање на бренд, концептуално претставување на модни инсталации и претстава…

Наташа Јакимовска

Изработка на уникатни модели на ташни од текстил. Некои од моделите имаат апликации (мотиви) изработени од текстил или рачно нацртани со боја ( акрилни и текстилни бои ). Целта е да се понуди на пазарот нешто ново и поинакво од…

Марта Мојсова

Проектот е со наслов ‘Креативна Реанимација’ и се состои од репарирање и реупотреба на стари парчиња мебел кои се надвор од употреба. Ние се трудиме со креативен пристап да ја задржиме старата вредност на мебелот, а воедно да и дадеме…

Магдалена Таневска

Овој проект се состои од пет дизајни на маици (машки и женски), дизајните се инспирирани од политичките случувања во Скопје. Целта на овој проект е иронично претставување на социо-политичките случувања во овој град и погледот на дизајнерот преку влијанието на…

Лудус

“Орландо“ е 10-тата колекција на македонската експериментална етикета „Лудус“. Таа е резултат на истражувањата на тема родово неутрална облека (анг. agender) што е светски тренд во интернационалната мода. Избегнувајќи ги категориите типични во модниот јазик дизајнерот создава парчиња облека надевајќи…

Карло Хорват

Рачна изработка и рачно шиење на кожни ташни, ранци, новчаници итн…. Заживување и промоција на занаетот (рачна изработка на кожа) трансформиран во модерен дизајн, со стар начин на изработка.

Јета Ника

Рачно изработен сребрен накит филигран. Мојата цел е да се оживее овој занает која е стара традиционална рачна техника за изработка на сребрен накит во Скопје. Исто така користејќи го и модерниот стил можеме да им угодиме и на младите…

Ива Димановска

Креативното дело, пред се е средство за луѓето се поврзат,тоа е далеку од делото во кое творецот ги излил своите комплекси и хирови,делото пред се е мајсторска конструкција,која е работено се сето она кое е најинтимно сврзано за работата, истражувањето…

Ѓорѓе Јовановиќ

Уникатни послужавници, исликани со акрилни бои и перманенти маркери/ материјал- дрво. Идејата на овој проект е во мешањето на убавината и применетaта уметност. Исто така важен елемент е и работата во областа на дизајнот, сегмент што не е толку развиен…

Еми Норис

Колекцијата на современ накит е инспирирана од движењето, импулсот за старт, акција,промени, и врвките како симбол на истото. Преку оваа колекција дизајнерката го поставува прашањето: Кога аксесоарот (модниот додаток) престанува да биде додаток и ја превзема водечката улога во модниот…