Архива 2015

СЕАВУС ЕДУКАТИВЕН И РАЗВОЕН ЦЕНТАР

Компанијата Seavus Едукативен и развоен центар веќе некоe време гради своја успешна приказна! Тимот на овој центар ќе не запознае со нивните проекти, едукативни програми од креативните област и можностите за развој на професионален план кои ги нуди оваа значајна…

Отворен повик за работилници – Seavus Едукативен и Развоен Центар

1. Работилница “Е- Приказна наместо 1000 празни зборови”/E-story instead of 1000 empty words”. МЕНТОР: Дејан Стефановски (Seavus Едукативен и Развоен Центар) ДАТУМ НА ОДРЖУВАЊЕ: 17 септември, 2015 ВРЕМЕ: 17:00-18:00ч. МЕСТО НА ОДРЖУВАЊЕ: Плаја Виста – Кеј на Вардар, Центар БРОЈ…

За ОХО

ОХО е организација со 14 годишно искуство во развојот на едукативни програми за деца доминантно од областа на заштитата на животната средина. Дополнително, ОХО развива и медиски платформи преку кои едукативните содржини кои ги произведува допираат до пошироката популација. Значаен…

Вечерна презентација на студентско видео / презентација за пост продукција

Проект: Вечерна презентација на студентско видео / презентација за пост продукција Учесник: Факултет за драмски уметности Држава: Македонија Олеандер Кога неговата сопруга наводно заминува на конференција во Германија, Јован останува дома да се бори со сознанието за нејзиното неверство. Соочен…

Визуелно обликување на картички и мапа на впечатливи дебар маалски градби од првата половина на ХХ век

Ментор Марија Ветероска Инспирација Дебар маало ги чува сеќавањата на градското живеење во Скопје. И ден денес, низ овие фрекфентни улички, меѓу дебелите крошни на костените и липите ѕиркаат прекрасни градби, сведоци на едно не толку далечно време. Будат љубопитност,…

Ласко Џуровски – НАЦРТАЈ СВОЈ ФОНТ

Графички дизајнер и типографер. Организатор и ментор на Типокујна. Живее и работи во Скопје, сопственик на студиото за графички дизајн и типографија – ТОТЕМ.           НАЦРТАЈ СВОЈ ФОНТ (НСФ) е креативна типографска работилница на која ќе…

Работилница за бионички дизајн

“Нешто од ништо – како да претвориме отпад во корисни предмети“ Локација: Плаја Виста Број на учесници: 10-15 (основци и средношколци) Материјал за работа: различни типови на отпад (пластични или стаклени шишиња, лименки, картони, јажиња, цевки, ЦД-а) лесни алати за…

New Vintage

Проект: NEW VINTAGE Учесник: Маријета Сидовски Проектот наречен – NEW VINTAGE – за цел има да покаже и да докаже дека со креативност и желба за работа може да се дојде до уникатен производ кој може да се понуди на…

Дизајн за дресовите на македонските репрезентации во фудбал, ракомет и кошарка

Маре Трајковска Проект: Дизајн за дресовите на македонските репрезентации во фудбал, ракомет и кошарка Целта на овој проект е будење на модната свест во спортот во Македонија. Овој проект се стреми македонските спортисти да изгледаат светски и да им се…

Туристичка апликација насловена „SК2GO”

Туристичка апликација насловена „SК2GO”

Инт. нетворк Солушн Проект: Бесплатна туристичка апликација насловена „SК2GO“ Првата бесплатна туристичка апликација насловена „SК2GO“, изработена од македонската компанија „Intelligent Network Solution“. Оваа андроид апликација, работена според најсовремените компјутерски технологии, со сигурност им го олеснува престојот на туристите на нашиот…

Колекција „Z“

Колекција „Z“

„Творница“ е колектив за дизајн, развој и изработка на производ, составен во 2012 год. од страна на тројца членови: Никола Војнов – дизајнер, Александар Дудески – скулптор и Хари Дудески – графичар. Творница со своите дела има за цел да…

Интерактивна презентација за деца

Интерактивна презентација за деца

Доминиум – културно јадро ДОМИНИУМ КУЛТУРНО ЈАДРО е здружение на граѓани основано од група ентузијасти активни во областите на уметноста и хуманистичките науки. Членовите на нашата организација ја поддржуваат идејата дека функционалната реализација на човековите способности е клучна за остварување…

Изложба и доделување на награди по повод објавен стрип конкурс

Изложба и доделување на награди по  повод објавен стрип конкурс

Стрип Центар Проект: Изложба и доделување на награди по повод објавен стрип конкурс на ниво на основни и средни училишта од Скопје Стрипот како 9та уметност дава неискористени можности во сферата на економијата. Заради едукација на младите таленти коишто сакаат…

Јан Бајтлик

Учесник: Јан Бајтлик Држава: Полска Јан Бајтлик (роден 1989, од 2013 магистер на Академијата за уметности во Варшава, моментално на докторски студии во отсек графика) е независен графички дизајнер и илустратор кој делува од Варшава. Член е на Полската асоцијација на…

Изабела Рутковска

Креаторот на ‘Forms and Shapes’ (форми и облици) фондацијата е Изабела Рутковска. Таа често работи на свои индивидуални проекти, понекогаш соработувајќи со артисти-истомисленици. Таа реализира нови форми и облици и уметнички оплеменува простори. Мобилизира дијалог помеѓу архитекти, градинари, филозофи, музичари,…