ДЕТСКИ РАБОТИЛНИЦИ

AUTOMATA

AUTOMATA

AUTOMATA (работилница и изложба на механички движечки играчки). Автори:  Елена Трајкоска Бојаџиска (биотехнолог/автор на делата/играчките), ДОМИНИУМ КУЛТУРНО ЈАДРО. Соработници: Ана Атанасовска (компјутерско системско инженерство, автоматика и роботика), Ана Попризова (психолог). AUTOMATA е работилница и изложба на механички движечки играчки кои…

Теа Беговска

Теа Беговска

Теа Беговска, режисер, ДЕТСКО-МЛАДИНСКО ДРАМСКО СТУДИО СЦЕНА, Миа Кантарџиева, актер, ДЕТСКО МЛАДИНСКО ДРАМСКО СТУДИО СЦЕНА. Најважната и најискрената публика во театар се децата. Тие се првата публика која подоцна прераснува во професионален гледач со изграден став за театарот. Театарскиот јазик…

ЏИНОВСКА СЛИКОВНИЦА ЗА СКОПЈЕ

ЏИНОВСКА СЛИКОВНИЦА ЗА СКОПЈЕ

ЏИНОВСКА СЛИКОВНИЦА ЗА СКОПЈЕ (работилница за деца). Автори/ментори: Соња Чаловска (педагог/директор), Цена Плавевска (педагог/воспитувач). Соработници: Ива Јанеку (воспитувач), Софка Петроска (асистент). Делото е изработка на џиновска сликовница за Скопје, изработена од дечињата во градинката, односно дел од сликовницата е изработен…

КУКЛИ И ПРИКАЗНИ

КУКЛИ И ПРИКАЗНИ

КУКЛИ И ПРИКАЗНИ (креативна работилница), Колектив Ветерница. Екипа:Билјана Димитрова (културен работник), Ивана Нелковска (драматург), Марија Бејкова (актер),  Билјана Митева (социјален работник), Милош Стојановиќ (логистика).Кукли и приказни е работилница наменета за деца од 6 до 12 години на која заеднички се…

Од традиција и фолклор до креативност и мултикултурализам

Од традиција и фолклор до креативност и мултикултурализам

Од традиција и фолклор до креативност и мултикултурализам (работилница и изложба за деца).  Автори: Розита Закева (професор по македонски јазик и литература), соработници: Теута Хисени (професор по албански јазик), Аниса Трпчевска (професор по македонски јазик). Изработка на кукли во народни…

Читаме во природа! Читаме низ игра!

Читаме во природа! Читаме низ игра!

Читаме во природа! Читаме низ игра! (креативна работилница за деца од претшколска возраст). Ментор и автор: Искра Димковска (одговорен уредник во Сказнувалка). Соработници: Издавачка куќа Сказнувалка, професор Ирина Талевска, градинка Мис Попинс. На отворено, во шаторче, сите дечиња се поканети на дружење со приказни…

Дете и простор, Европски универзитет, Факултет за арт и дизајн

Дете и простор, Европски универзитет, Факултет за арт и дизајн

Дете и простор, Европски универзитет, Факултет за арт и дизајн, Дизајн на ентериер: доц. м-р Дејан Ивановски, вон. проф. м-р Зоран Ѓурески, асс. м-р Екатерина Намичева. Студент: Памела Мицева/Дизајн на ентериер, студент: Димитар Русомаров. Целта на овој проект е да…

Куќа на желбите

Куќа на желбите

Куќа на желбите (работилница за деца со посебни потреби и изложбен простор). Автори: „АКЦИЈА-РЕАКЦИЈА“ – Скопје во соработка со модератори/архитекти: Оља Стефановска, студент на  Универзитет Американ Колеџ – Скопје, Факултет за архитектура и дизајн и Мелда Јолачан, студент на Универзитет…