МОДЕН ДИЗАЈН, МОДНИ ИЗЛОЖБИ

СОС Брутализам

СОС Брутализам

СОС Брутализам (накит од сребро и бетон). Vienoology, Весна Кондева  (архитект ), Адела Келеција  (балетски играч), Јосип Мирдита (занаетчија). Во чекор со светскиот тренд, македонските архитекти во 60-тите и 70-тите ги создаваат, можеби, најквалитетните  архитектонски дела кои влегуваат во светската…

BIZARRE

BIZARRE

BIZARRE (накит – обетки, брошеви, прстени, синџирчиња од полимерна глина и епоксидна смола). Авторки: Емилија Миткоска (инженер по дрвна индустрија), Ивана Секулоска (студент на Факултетот за ликовни уметности/УКИМ). Колаборативна изработка на современ накит, интерпретација на гротескни и атипични графики и…

Ф

Ф

Ф – безродова модна колекција. Драган Христов – Лудус. Истражување на етаблираните принципи на дизајн. Потрага по неостварливата рудиментирана убавина. Прототипи од колекцијата „Ф“ – безродова колекција,100% природни материјали.

ФЕИТ

ФЕИТ

ФЕИТ, модна колекција. Автор: Мелани Димитровска  (Мелани Дигит), моден дизајнер. Колекцијата е инспирирана од Балканот, од сите негови контрасти. Во моделите е присутен  контраст од материјали и симболи, контраст на традиционални техники и модерни дигитални техники. Колекцијата е составена од…

Магија на тебе

Магија на тебе

Магија на тебе (модна ревија). МАТРА, Маре Трајковска Стефаноска – моден дизајнер. „Магија на тебе“ е колекција на висока мода за сезоната пролет-лето 2019, со основна инспирација од неокласицизмот и од револуционерката Тереза Талиен и нејзиното влијание. Колекцијата е еротска…

Назад во галаксијата

Назад во галаксијата

Назад во галаксијата (модна колекција). Автор: Невенка Тодоровска-Маригуча, моден креатор; соработник: Неда Дамчевска (архитект, сценограф). Назад во галаксијата е модна колекција која на холистичко-галаксички начин е меѓусебно поврзана со сите аутфити. Во везот се  користат апликации со нацрт на галаксии…

Во името на фалусот и срцето

Во името на фалусот и срцето

    Во името на фалусот и срцето, јас сум човек (инсталациска поставка од модна колекција /машки и женски модни изгледи). Авторки: Александра Јовановска (моден дизајнер) и Екатерина Намичева (архитект). Инсталациската поставка на модна колекција презентирана на дизајнерски постаменти е…