Ѓорѓе Стојановски- технички инвенции

Ѓорге Стојановски е од Струмица, роден на 30.04.1960год, лекар по професија. Како средношколец бил првак на Југославија во експериментална физика, во 1979год. се запишал на Медицинскиот факултет, дипломирал во 1987год. и ја почнал својата кариера како лекар по општа пракса.…

Simple – предмети за домот

Simple е креативно студио каде идеите, креативноста и дизајнот се сплотуваат во една поширока визија за секојдневниот животен стил. Графички дизајн Креираме ефективни и атрактивни дизајнерски решенија кои се поткрепени од моќта на емоциите, концептуалното размислување и вниманието на детали.…

Виткара – предмети за домот

Виткара е креативна работилница која изработува  уникатни уметнички дела, честитки и орнаменти со техниката филигран од хартија (paper quill). Пејперквил е вид на уметност која се изработува од хартиени ленти кои се виткаат, обликуваат и лепат и на тој начин…

Craft&Art – предмети за домот

Craft&Art креативно студио за рачнo изработени уникатни подароци, декорации и предмети за вашиот дом или градина. Користејќи шаби чик и винтиџ стил, внесуваме нов бран свежина и доза романтика во секојдневието. Секое парче изработено во Craft&Art e уникатно, со внимателно…

Em Ellephantski – предмети за домот

Илустрациите и дизајните на Ем се визуелен дневник на сечие внатрешно дете – она креативното, она генијалното во својата едноставност. Но, покрај својата детска експресија, овие дела раскажуваат и приказни за големи – за врели емоции, сомотна меланхолија и сонливи…

Роса Манева – предмети за домот

Изработува слики од срма, филигранска уникатна техника, којашто се изработува само во Македонија. Најчеста инспирација е „пеперутката“ од Вангел Деребан. Застапени се македонски антички елементи како гулабицата, големата мајка, стилскиот паун, фолклорните елементи и иконите.  

URBANOLD (Надица Кипровска) – рециклиран мебел

Кипровска Надица, родена во Скопје во 1964 год. е дипломиран правник со искуство во адвокатска канцеларија и Основен суд Скопје 2 до 1993год. кога отвора своја сопствена трговска компанија која постои и денес. Цел живот главна споредна работа ѝ е…

Тони и Еми Тоциновски- слики и илустрации

Сопружниците Емилија и Стојче Тоциновски се академски ликовни уметници, кои припаѓаат на  младата генерација сликари во современото македонско сликарство. Со циклусот  „Чајници“ создаваат засебен естетски свет и ликовен ракопис, бујна имагинација и сензибилитет,  како и истражувачка енергија и експресија, вметнати…