Домашни

Сара Муамед

Sara Filigree – Рачно изработен сребрен накит и декоративни елементи од филигран. Изработката на сребрен накит од филигран е веќе стара традиционална рачна техника во Скопје. За жал, оваа техника е при изумирање. Во комбинација со модерниот стил можеме да…

Нела Тодоровска

Модна колекција, модни инсталации произлезени од самата колекција, краткометражен моден филм. Име на колекцијата е ‘DiaphanouS 2016’ . Дозволете ми да пуштам светлина низ вашите души… Цели на проектот се развивање на бренд, концептуално претставување на модни инсталации и претстава…

Наташа Јакимовска

Изработка на уникатни модели на ташни од текстил. Некои од моделите имаат апликации (мотиви) изработени од текстил или рачно нацртани со боја ( акрилни и текстилни бои ). Целта е да се понуди на пазарот нешто ново и поинакво од…

Марта Мојсова

Проектот е со наслов ‘Креативна Реанимација’ и се состои од репарирање и реупотреба на стари парчиња мебел кои се надвор од употреба. Ние се трудиме со креативен пристап да ја задржиме старата вредност на мебелот, а воедно да и дадеме…

Магдалена Таневска

Овој проект се состои од пет дизајни на маици (машки и женски), дизајните се инспирирани од политичките случувања во Скопје. Целта на овој проект е иронично претставување на социо-политичките случувања во овој град и погледот на дизајнерот преку влијанието на…

Лудус

“Орландо“ е 10-тата колекција на македонската експериментална етикета „Лудус“. Таа е резултат на истражувањата на тема родово неутрална облека (анг. agender) што е светски тренд во интернационалната мода. Избегнувајќи ги категориите типични во модниот јазик дизајнерот создава парчиња облека надевајќи…

Карло Хорват

Рачна изработка и рачно шиење на кожни ташни, ранци, новчаници итн…. Заживување и промоција на занаетот (рачна изработка на кожа) трансформиран во модерен дизајн, со стар начин на изработка.

Јета Ника

Рачно изработен сребрен накит филигран. Мојата цел е да се оживее овој занает која е стара традиционална рачна техника за изработка на сребрен накит во Скопје. Исто така користејќи го и модерниот стил можеме да им угодиме и на младите…

Ива Димановска

Креативното дело, пред се е средство за луѓето се поврзат,тоа е далеку од делото во кое творецот ги излил своите комплекси и хирови,делото пред се е мајсторска конструкција,која е работено се сето она кое е најинтимно сврзано за работата, истражувањето…

Ѓорѓе Јовановиќ

Уникатни послужавници, исликани со акрилни бои и перманенти маркери/ материјал- дрво. Идејата на овој проект е во мешањето на убавината и применетaта уметност. Исто така важен елемент е и работата во областа на дизајнот, сегмент што не е толку развиен…

Еми Норис

Колекцијата на современ накит е инспирирана од движењето, импулсот за старт, акција,промени, и врвките како симбол на истото. Преку оваа колекција дизајнерката го поставува прашањето: Кога аксесоарот (модниот додаток) престанува да биде додаток и ја превзема водечката улога во модниот…

Нита Муча и Дафина Џепароска

Накит направен од современи материјали и техники (плексиглас, принт, метал, цртеж), инспириран од симболите на градот. Овој проект е директна критика на сегашниот изглед на нашиот град. Целта на овој проект е да придонесе во подигнувањето или бидењето на нивото…

Анета Димитриевска

Изложување на уникатни, рачно изработени парчиња накит и додатоци од сребро / филигран. Доближување на техниката на изработка на накит, филигран не само во традиционален облик, но и како комбинација и играње со модерни, иновативни форми. Вклучувајки и други материјали…

Алма Идризи

Со цел да се запознае публиката со дел од традиционалниот накит и предмети кои биле рачно изработувани и секојдневно употребувани, ќе биде изложен рачно изработен накит трансформиран во модерен дизајн со традиционални елементи адаптирани на новиот век. Целта е да…

Александра Петкова

Acid Wear Girls е уникатен бренд за улична гардероба наменет за девојки со изграден став и бунтовнички дух, кај кои се забележува автентичен индивидуализам и авангарден стил. Модерен изглед на градскиот асфалт и клубските настани. Единство помеѓу функционалното и модерното…