Проекти

Виртоскоп

Интелигент нетворк солушнс – ИНС Виртоскоп е веб-платформа за едукација со помош на виртуелна реалност (ВР). Преку виртоскоп ќе се овозможи генерирање и креирање на ВР училници преку коишто ќе може да се презентираат ВР содржини како 3Д објекти, 3Д…

#МАкедонскаМушичКА

(Инсталација и изложба на прототипи). Тим: Марија Милошевска, етнолог, уметнички директор на ЗГ Доминиум, Катерина Ѓероска (технолог – текстилен инженер), Кристина Богеска (архитект), Емилија Лазаревска (ликовен уметник-конзерватор). Проектот за првпат во Македонија ги презентира дизајн-производите испирирани од занаетот на изработка…

Тактилис

  Тим: Маја Ѓуреска (моден дизајнер), Антонија Гугинска Јорданоска (моден дизајнер), Тони Пајдаков (секретар во Здружението на слепи лица на Општина Велес). Тактилис е проект кој се занимава со дизајн на облека за лица со попречен вид. Основна цел на…

Мириса на дожд

Тим: Милена Атанасова – моден дизајнер, Неда Дамчевска – графички дизајнер, Ана Јакимска – режисер, Илија Стефановски – мултимедијален уметник. Врне. Не застанувај! Продолжи да возиш велосипед, да скејташ, да пешачиш … / – Мантил за дожд со современи сечења…

Imperfections

Драган Христов/ЛУДУС, моден дизајнер. Експериментална унисекс колекција, 100% природни материјали (памук, свила, ладна волна). „Несовршености или грешки“ е насловот на најновата колекција на македонската модна етикета Лудус. Таа ја разработува темата на најразлични нивоа, идејни и формални, применувајќи техники прибрани…

Мулти-фан-акција

MARIGUCCHA – Невена  Тодоровска. Прототипи на мултифункционални парчиња облека и аксесоари. Деконструктивизмот се појавува и ги крши сите правила во модата и создава антимода/арт антимода која до ден денес го крши правилото за висока мода, создава еден правец во модата…

Сара Реџиќ

Сара Реџиќ (моден дизајн) Женска облека, уникатни и необични креации, изработени од природни материјали. Секое парче претставува посебна приказна. Наменети за ведри и смели девојки коишто имаат изграден стил.

Разгледници од Македонија

Вера Христовска,  дизајнерка и фотографка. Мала книга со димезнии 12х17 см, меки корици. Книгата со разгледници е проект за претставување на мотиви од Македонија, интересни и привлечни како за нашата публика, така и за странската јавност. Книгата би содржела фотографии…

Играчките на д-р Бре

Јордан Николов, писател, музички продуцент и диск-џокеј. Збирка раскази со вклучено музичко це-де со авторска музика на писателот. Замислени како музички секвенци, расказите од збирката „Играчките на д-р Бре“ брзо прескокнуваат од една тема на друга, меѓутоа никогаш на начин…

Природата нè повикува

  Зорица Стојанова и Давид Исијанин, студенти на Факултетот за арт и дизајн – ЕУРМ. Ментор: проф. д-р Гордана Вренцоска. Асистент-ментор: м-р Александра Јовановска. Асистент-ментор: м-р Благојче Наумоски и група студенти од Факултетот за арт и дизајн. 3Д улична слика…

Црната аурора

Владимир Благојевиќ, цртеж, Ивица Дукоски, текст. На Скопје Креатива со гордост го претставуваме пилот-изданието од стрип-серијалот „Црната аурора“. Нашата приказна започнува во моментот кога над Скопје се појавува темен облак од ѕвездена прашина. Никој нема објаснение за овој феномен („Црна…

Маг

Иван Пешевски – архитект, Андреј Миневски – вајар, Александра Костовска и Елена Стојанова – студенти на архитектура. Парчиња мебел кои стилски се надополнуваат едно со друго и поставени заедно формираат интересна целина, замислена како катче за релаксација и читање. Изработени…

Светлосна врска

Елена Диновска Зарапчиев, графички дизајнер. Светлосна врска е проект кој опфаќа 7 светлечки тела – ламби од кои 4 се на ногарки и 3 се висечки.  Ламбите се изработени од медијапан и дрво. Инспирацијата за изработка на овие ламби лежи…

Транспарентни сенки – инсталација

Јулија Манојлоска, ликовен уметник, Андреј Миневски, скулптор. Станува збор за дело кое има еден модерен концепт, приказ на три филозофски теми – верба, надеж и љубов. Сето тоа е прикажано преку транспарентни тродимензионални инсталации од плексиглас во елипсовидна плосната  форма…

Артист3ДХ ДООЕЛ – Скопје

   Артист3ДХ ДООЕЛ е производствено друштво за применета уметност, основаново во 2017 година, со седиште во Скопје. Изработува декоративни релјефи за на ѕид, иконостаси, рекламен материјал (промотивни производи), макети, уникатни предмети кои имаат примена во ентериерот и др. Исто така, …

Фотографија-објект

Мартин Манојлоски, студент. Михајло Павичевиќ, студент. Делото Фотографија-објект вклучува имитација на двостран ѕид кој на едната страна содржи современи фотографии, со современа тематика, а на другата страна контрадикторно-ретро, црно-бели фотографии. Сите фотографии содржат тродимензионален елемент плус, кој го надополнува концептот…

МАКОНДИНО

МАКОНДИНО ДООЕЛ е креативно производственодруштво, основано во 2015 година, со седиште во Скопје. Декоративни часовници, рамки за слики, магнети, табли, модни додатоци, промотивни производи се само дел од палетата производи на МАКОНДИНО. Со помош на ласерската технологија секој производ се…

НОВА, Скопје

Изложба на ученички дела „Создава-старо во ново“ 1.  Диптих на дрво, Без наслов, димензии150х80 см, комбинирана техника, направено од Андреа Велковска. / 2. Диптих на картон, Без наслов, димензии 100х70 см, комбинирана техника, направено од  Андреа Велковска. 3. Висечка форма/фустан,…