Работилници

Едукативен центар „Спирит плус”

ЧЕТВРТОК Подготовка на основата на градот ПЕТОК Работилница „Креативен картон град” Секое дете го замислува својот совршен и волшебен град во кој ги остварува своите соништа. „Креативниот картон град” ќе биде спој на сонот и реалноста на секое дете, совршенство…

Меккен Скопје

Наслов: Креативна работилница за брендирање, Меккен Скопје Секција: Работилница/Бизнис работилница Работилницата ќе се одржи во сабота, 11Јуни (од 17.00 до 18.00часот) Агенцијата Меккен Скопје е формирана во 1997г. и е една од основачите на македонската рекламна индустрија. Агенцијата е дел…

Најди се на кариерниот облак (Board game) – Њу Менс Бизнис Акцелератор

Најди се на кариерниот облак (Board game). Сите заинтересирани кои ќе учествуваат ќе влечат прашања и врз основа на одговорите на  прашањата ќе се движат кон некој од 5–те академии кои ги имаме. Секој погрешен одговор ги враќа назад, некои…

Македонски орнаменти – Вера Христовска

  Боенката прикажува дел од македонската етно традиција, која изобилува со геометриски орнаменти со различни јаки бои, а претежно ги сретнуваме во народните везови, на носии, марами, чаршафи во разни големини кои се користеле за на маси, креденци, черги и…

Живот во рамка – Драгана Евтимова и Владимир Лукаш

Изложба – инсталација каде што сликата се обидува да се соедини со зборот. Ова е еден вид хибрид, кој се обидува да состави пораки со различни значења, односно медиум за изразување свест за развивање лична приказна со експериментирање на ракописи…

Скопје стипува – Стрип центар на Македонија

ИЗЛОЖБА И ДОДЕЛУВАЊЕ НАГРАДИ ПО ПОВОД ОБЈАВЕН СТРИП КОНКУРС НА НИВО НА ОСНОВНИ И СРЕДНИ УЧИЛИШТА  ОД СКОПЈЕ Преку оваа активност ќе се продолжи веќе установена традиција,којашто започна лани, токму на „Скопје креатива“. Во март оваа година  беше објавен конкурс…

Агро дизајн (Грција)

Овој проект беше иницијатива на Лабораторијата за индустриски дизајн, АУ, истиот во соработка со лабораториите на Школата за агрикултура на Аристотел универзитетот, во Солун. Ова интердисциплинарно партнерство тежнееше да започне отворен истражувачки процес за редефинирање на врските помеѓу агрикултурата и…

Размислување во текстил – Викторија Новак (Полска)

Како одлуките на дизајнерите делуваат врз изгледот на текстилните производи? Заднината на дизајнирање на текстил при модифицирање на изгледот и карактерот на текстилот. Викторија Новак (Полска) е млада дизајнерка на текстил, периодов живее и работи во Лоџ. Во 2016 год.…

Кроудфандинг – Лука Пишкорич (Словенија)

Во последните три години Словенечката заедница за кроудфандинг одбележа завиден успех со неколку успешни кроудфандинг кампањи кои ги засилуваат младите иноватори и креативни професионалци да ги развијат своите проекти и да се стекнат со глобална публика. Работилницата ќе се фокусира…

Илуминациите и нивната примена во издаваштвото – Никола Пијанманов, Роберт Алаѓозовски
(Култ Транзен),

Илуминирањето е ликовен стилски израз низ кој преку минијатури, иницијали, орнаментика и декорации естетски се оформуваат книгите и ракописите, се отсликуваат маргините, кориците, а понекогаш и цели страници од книгата (според темата на ракописот или по слободен избор на илуминаторот).…

3Д анимација, реконструкција на археолошки локалитети во служба на туристичко-едукативна промоција – Ивица Стоимановски

Проектот има за цел да направи експеримент како одредено систематско истражување на одредена археолошка сонда може да се визуелизира со користење на 3Д моделирање. Целта е коористењето на ЗД визуелизацијата во целиот процес на истражување на полето на еден археолошки…

Создавањето на жената: Галаксија 1 – Александра Јовановска

Колекција од дизајнерски унисекс и прилагодливи кошули со комбинирана апликација на рачно насликан и дигитален печат. Конструкцијата на кошулите е трансформација на машката свадбена кошула од народната носија во Западна Македонија. Графичкиот печат (мотиви од автопортрет и современи еротски клетви)…

Колекцијата „XYYX“ -Драган Христов (Лудус)

Колекцијата „XYYX“е директно инспирирана од јапонската традиционална облека и при нејзинaта  конфронтација со македонската има за цел да ja трансформира во нослив и софистициран современ производ наменет за клиенти од креативниот свет кои сметаат дека облеката е дополнување на нивниот…

Моден перформанс „Аргатлуk“ – Невенка Тодоровска

Затоа што Македонeцот не престанува да работи цел живот, тој е АРГАТ „LOOK“ како изглед, манири и појава. Моден перформанс (3 девојки облечени во колекцијата Аргатлук). Колекцијата се состои од  повеќеслојни парчиња. Трите девојки стојат како силуети и врз секоја…

Создавањето на универзумот – Христина Младеновска

Приказна за настанокот на универзумот раскажана преку мултимедијален перформанс. Кратко информативно интермецо кое вклучува објаснување на светата геометрија и основните геометриски форми, како и нивното значење. На неколку минути ќе се придружиме на патувањето на свеста од празнина до денешниот…

Столови – дизајн концепти – Слободан Живковски

Изложбата содржи повеќе модели на столчиња, наменети за различни ситуации и намени, од што произлегуваат ергономските, геометриските и ликовните карактеристики на формата и избраните материјали. Изработени се од различни дрвени плочи, метални профили, текстил и синтетички материјали со различни текстури…

Секој има сеќавање – Елена Диновска Зарапчев и Даниела Николова

Покрај технолошкиот напредок во електрониката и префрлување на сè поголем број содржини во дигитална форма, сепак, сите ние сè уште ги чуваме старите фотографии. Тие се дел од нашиот живот, од едно минато време. Позначајните од нив, во кои вечно…

Јурасик парк – Андреј Миневски

  PTERANODON ќе биде скулптура од отпадно железо на најголемата птица од праисторијата за која се најдени фосилни остатоци. Ќе се изработи  во природни димензии, за кои се верува дека во висина изнесувале до 2 метри и имале распон на…

Креативно еко-решение и еко- дизајн од рециклирано пластично шише – Анита Грозданов

Од откривањето на првата пластика – бакелитот поминаа повеќе од 100 години, а од комерцијалното производството на првото пластично шише (1947 год.) поминаа точно 69 год., додека од масовното високотонажно производство и употреба одбројуваме 56 години. Денес може да се…