Работилници и перформанси

Работилницата: Подарени дарови – Нешто од мене за вас

  Ментор: М-р Теодор Лихо.  Што ќе научат учесниците на работилницата: Процесот на дизајнирање е индивидуален и тимски – тој е на иста бранова должина. Како да комуницира преку ДИЗАЈНИРАЊЕ, на примамлив начин со јасно изразена порака/цел. Материјали и опрема…

Експресивна типографија – работилница / Ментор: Марија Ветероска

   Инспирација: Типографијата е еден од најбитните елементи во дизајнот. Таа ја пренесува пораката преку букви и зборови, но, исто така, може визуелно да го обликува нејзиното значење или емоција. Тоа е кога зборот станува слика. Предизвик: Учесниците избираат збор…

„Јас и ти“ – интерактивна работилница: пикселација

      (ДАСТА) Владимир Димоски, кинематограф. Соработници на проектот: Загорка Поп-Антоска Андовска- сценарист, Ана Алексовска – режисер, Бобан Алексовски – актер, Александар Андовски – архитект/сценограф. „Јас и ти“ е процес на создавање на кусометражен филм со техника пикселација, по…

Работилница за стоп анимација

Ментори: Кети Талевска, фото/видео продукција, Стефан Ѓоргиевски, фотограф. Работилницата е наменета за изработка на стоп анимација (анг. Stop Motion Animation) која е посебна техника за креирање на анимирани видеа. Целта е со помош на фотографии (фотографирање кадар по кадар) да…

Уметноста на кукленото мајсторство

Изабела Новотни, дипломиран актер, Љубица Велкова , костимограф. Овој проект е наменет за развивање на имагинацијата и концентрацијата на децата преку изработка на кукли кои ќе ја оживеат нивната фантазија, а со тоа и креацијата во нив. Целта на овој…

Розалии – празникот на розите

ХАЕМУС – Центар за научно истражување и промоција на културата. М-р Василка Димитровска – археолог. Д-р Лидија Ковачева – класичен филолог. Магдалена Таневска –  етнолог и моден дизајнер. Розалии – празникот на розите е античка римска прослава која се славела…