Соопштенија

Скопје Креатива 2016 прес-конференција

Скопје Креатива 2016 прес-конференција

На денешната прес-конференција, којашто се одржа во Спортско рекреативниот  центар „Плаја Виста“, градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, претседателот на Советот на Град Скопје, Ирена Мишева, директорот на ЈУ „Конгресен центар Александар Македонски“, Вера Бошковска и Иван Мирковски, програмскиот организатор…

Музичка програма – Скопје Креатива 2016

Организаторите на Фестивалот секако не ја изоставија и забавата за гостите и посетителите, па редум обмислија и ќе реализираат музичка програма за сечиј вкус. За време на трите фестивалски денови на Скопје Креатива 2016, се потрудивме на присутните да им…

Отворен повик за учество
на презентации и работилници

Во предстојните три фестивалски денови на Скопје Креатива, имате можност да проследите настапи и искуства на реномирани гости од Европа – Карл Малмвал, Хајдулф Гернгрос, Полигон Словенија, Ана Лишч, Викториа Новак, Ренета Георгиева и неколкуте други, покрај македонските дизајнери и…

Господинот Карл Малмвал, ИКЕА (Шведска)

Особена гордост ни е да го најавиме нашиот ексклузивен гостин на Фестивалот, Господинот Карл Малмвал (дизајнер за мебел), еден од најнаградуваните ИКЕА дизајнери и мајстор за мали просторни решенија. Карл ја дизајнираше масата Прима виста, модел кој му ги отвори…

Господинот Хајдулф Гернгрос (Австрија)

Со особена чест и задоволство ви го најавуваме нашиот ексклузивен гостин, предавачот на овогодинешната Скопје Креатива 2016, Господинот Хајдулф Гернгрос од Австрија! Перформанс – предавање со Хајдулф Гернгрос: Уметност на материјализирање Опис: Ќе демонстрирам како да се материјализираат јазикот, мерките…

Светлечка инсталација „Лебдење“

Замислата за овогодинешниот Фестивал, Скопје Креатива е поинаква од сите досегашни. За прв пат ќе биде поставена светлечка инсталација „Лебдење“ која ќе биде присутна за време на трите фестивалски денови, а е поставена во висечка положба во вид на лебдечки…

Господинот Карл Малмвал, ИКЕА (Шведска)

Особена гордост ни е да го најавиме нашиот ексклузивен гостин на Фестивалот, Господинот Карл Малмвал (дизајнер за мебел), еден од најнаградуваните ИКЕА дизајнери и мајстор за мали просторни решенија. Карл ја дизајнираше масата Прима виста, модел кој му ги отвори…

Господинот Хајдулф Гернгрос (Австрија)

Со особена чест и задоволство ви го најавуваме нашиот ексклузивен гостин, предавачот на овогодинешната Скопје Креатива 2016, Господинот Хајдулф Гернгрос од Австрија! Перформанс – предавање со Хајдулф Гернгрос: Уметност на материјализирање Опис: Ќе демонстрирам како да се материјализираат јазикот, мерките…

NeoTV – од идеа до реализација, (Неотел)

На овогодинешната Скопје Креатива како наши соработници и партнери ќе настапат Неотел, познатиот македонски телекомуникациски оператор. Содржина: Развојот на технологијата овозможува креативен пристап во изнаоѓањето на решенија за секојдневието. Согледувајќи ги потребите на модерниот живот и распространетоста на интернетот, NeoTV…

Ана Боуту и Пенелопе Пападимитраки (Аристотел Универзитет Грција)

Истражувачи/Индустриски дизајн и архитектура Скопје Креатива 2016 – Интернационални гости / Секција: Работилници, Едукативни. Програмата вклучи тематски предавања на поканети предавачи од Грција и странство и посети на лабораториите за агрикултура и економии, прехранбени науки и технологија, продукти од животинско…

Д-р Георгиос Лиамадис (Аристотел Универзитет Грција), доцент, раководител на Лабораторијата за индустриски дизајн.

Скопје Креатива 2016 – Интернационални гости / Секција: Изложби, Професионални. Изложба-проект: Agrodesign, Лабораторија за идустриски дизајн, Школо за визуелни и применети уметности, Универзитет Аристотел, Солун, Грција. Истражување – истражува нови методолошки стандарди за дизајнирање на употребливи објекти. Дизајн (индустриски дизајн)…

Лука Пишкорич и Игор Трупина (Словенија)

Скопје Креатива 2016 ви најавува двајца интернационални гости од Словенија, Лука Пишкорич, Директор на Полигон, Словенија и Игор Трупина, отворен активист на Полигон, Словенија. Секција, Работилници/ Едукативни и Презентации/Едукативни Работилница, Кроудфандинг – Лука Пишкорич (Словенија) Презентација, Како соработките и создавањето…

Ренeта Георгиева (Бугарија)

Капана: креативен кварт е иницијатива на Фондацијата Пловдив 2019,  целта на проектот е Капана да се трансформира во меѓународна лабораторија и место за истражувања и експерименти, за иновации во доменот на креативните индустрии и културниот менаџмент. активирање на потенцијалот на…

Ана Лишч, Проект дизајнер од Полска

Презентација: Општествените аспекти и одржливоста во проектите: Тапио и М.А.М. воздушни торби Тапио/ Tapio – сет на стаклени садови, во кои со користење на јаглен и глина се овозможува прочистување на водата, и „M.A.M Airbag”- торби направени од автомобилски спасоносни,…

Интернационален гостин од Хрватска, Господинот Кристиан Бенич

Презентација (Градска библиотека, Риека) Наслов: Реинвенција на јавните библиотеки со 3Д печатење и електронско издаваштво: како библиотеките го помагаат развојот на креативните индустрии   Линк »  

Овогодинешната гостина од Полска специјално ќе допатува за Скопје Креатива 2016, Госпогица Викторија Новак

Секција: Работилници/Едукативни Како одлуките на дизајнерите делуваат врз изгледот на текстилните производи? Заднината на дизајнирање на текстил при модифицирање на изгледот и карактерот на текстилот.   линк »